DAN SALADINO (UK)

Fredag / KEYNOTE
Tag med den prisvindende og anerkendte BBC-madjournalist Dan Saladino på en gastronomisk jordomrejse, hvor han reflekterer over, hvordan vi kan styrke biodiversiteten gennem de fødevarer, vi spiser. (In English)
07 okt 14:00 - 15:00
Location: Musicon - Hal 9


Verden er fuld af forunderlige madvarer og måltider, men mange af dem er i fare for at forsvinde. Dan Saladino, der er journalist og forfatter, har rejst verden tynd for at undersøge og beskrive madretter og fødevarer, der på grund af menneskets påvirkning af natur og biodiversitet risikerer at gå tabt.

Saladino er radiovært på BBC, et passioneret og eventyrlystent madhoved og har skrevet den roste bog ”Eating to Extinction: The World’s Rarest Foods and Why We Need to Save Them”, der udkom i september 2021 og som siden har vundet flere priser, blandt andet Guild of Food Writers - Food Book of the year samt Fortnum and Mason Food Book Award.

Bogen er både en hyldest til stolte madtraditioner kloden rundt og en kritisk replik til den økologiske krise, verden befinder sig i. Populært sagt kan man sige – som The New York Times også bemærkede i sin anmeldelse af bogen – at han fanger læserens opmærksomhed gennem maven.

Saladino har spist fermenteret får på Færøerne, karmoisinrøde pærer i Vestengland, pistacienødder i Syrien, østers i Danmark og meget mere. Alt sammen eksempler på lokale fødevarer, som er truet på eksistensen på grund af moderne landbrug og menneskeskabte forandringer.

Denne verden af skjulte madskatte og deres usikre fremtid er et symbol på, hvordan vores levevis og forbrugsvaner påvirker naturen, og Saladinos bog er en advarsel mod at fortsætte som hidtil, hvis vi ikke vil gå en mørk fremtid i møde. En udvikling, som blandt andet skyldes magtkoncentration i fødevaresystemer, hvor få virksomheder og producenter dominerer markedet – hvilket er temaet for amerikanske Phil Howards keynote fredag på GRASP.

I sin keynote tager Dan Saladino os med på en forunderlig og medrivende gastronomisk jordomrejse på jagt efter truede fødevarer, men han gør os også klogere på menneskets forhold til mad gennem verdenshistorien, og hvorfor vi må forbedre og styrke biodiversiteten – også når det kommer til fødevarer.

Præsenteres af Roskilde Festival i samarbejde med Danske Restauranter og Cafeer (DRC)


English summary:

Dan Saladino, Eating to Extinction: The World’s Rarest Foods and Why We Need to Save Them

Meet the author behind the captivating book Eating to Extinction. In this keynote Dan Saladino takes you on an astonishing journey into the world of some of the world’s most endangered foods, the history of humankind’s relationship with food, and why we need to reclaim biodiversity before it’s too late for humanity and the future of the planet.

https://twitter.com/dansaladinouk