VENØ-ØSTERS OG ANDRE TRUEDE MADSKATTE

Fredag / TALK
Kok Emilie Qvist Kjærgaard, madjournalist Dan Saladino og stifter af Fiskerikajen Jesper Hansen diskuterer vores forhold til mad og natur. (In English)
07 okt 16:00 - 17:00
Location: Musicon - Hal 9

Vær med, når den prisvindende BBC-madjournalist Dan Saladino – der også giver en keynote på GRASP – debatterer vores forhold til mad og natur med kok og indehaver af restauranten Medvind Hanstholm, Emilie Qvist Kjærgaard samt Jesper Hansen, som er CSO i Nordward - skandinaviens største fiskegrossist.

Saladino udgav i 2021 bogen ”Eating to Extinction: The World’s Rarest Foods and Why We Need to Save Them”, hvor han går på opdagelse over hele kloden efter sjælden, oprindelig mad, som er ved at forsvinde i takt med, at få virksomheder kontrollerer større og større dele af vores fødevaresystemer globalt.

Han besøger blandt andet Limfjorden, hvor han dykker efter sjældne Venø-østers, hvis smag på grund af fjordens særlige fauna og vandmiljø er helt unik – men som også er sårbare overfor forandringer og forurening i fjorden.

Emilie Qvist Kjærgaard er vokset op med fingrene i mulden på sine forældres økologiske landbrug på Livø, og hendes forståelse for de madskatte, som gemmer sig i sin barndoms Limfjorden, er fundamentet for hendes mad på Medvind, hvor hun serverer fisk og grøntsager, men ikke kød.

Hun mener, at respekt for råvaren, kortere forsyningskæder, tættere samarbejde og fokus på produktions- og fangstmetoder er afgørende for en bæredygtig udvikling i både restaurationsbranchen og resten af samfundet. 

Jesper er stifter af Fiskerikajen, og han har siden 2011 arbejdet for at fremme det skånsomme kystfiskeri Danmark. Jesper arbejder med at ændre fiskeindustrien indefra gennem sin stilling som CSO i Nordward.

Dan Saladino, Emilie Qvist Kjærgaard og Jesper Hansen er hver for sig kompromisløse fortalere for en mere bæredygtig madbranche, og sammen gør de os klogere på, hvad vi er ved at miste. Marie Sainabou Jeng, som er stifter af Madland, vil påtage sig rollen som moderator i samtalen.

Arrangementet afholdes på engelsk.

Præsenteres af Roskilde Festival i samarbejde med Danske Restauranter og cafeer.



English summary:

What we need to know about Limfjorden’s Venø Oysters and the potential loss of it. A conversation between Dan Saladino, Emilie Qvist and Jesper Hansen

Feel free to join this talk where the award winning writer and BBC-food journalist, Dan Saladino, debates our relationship with food together with Emilie Qvist - who is the owner of the restaurant Medvind Hanstholm and Jesper Hansen - who is the CSO of Nordward. Together they will give us insight into what food we are about to lose.